Home » Articole blog » Despre diacritice și importanța folosirii lor

Despre diacritice și importanța folosirii lor

De ce este important să folosim diacritice ?

 

Am fost întrebat de nenumărate ori de ce mă chinui să folosesc diacriticele, vreau să par deștept sau care-i ideea ? Nu, nu vreau să par nici deștept și nici nu vreau să reinventez roata, dar mi se pare absolut normal să scriem corect. ,,Da, tocmai acum te-ai găsit, cânt toată lumea scrie fără ?” ! Da, tocmai acum, eu nu sunt toată lumea și nici nu am de gând să fiu vreodată. Iar același lucru te îndemn și pe tine să îl faci.

Hai să stabilim câteva aspecte: eu sunt vorbitor nativ de limba română iar tu ești, mai mult ca sigur, la fel ca mine. Pentru a continua în stilul cpt. Obvious, este evident faptul că în ultima perioadă (sau cel puțin, de când am început și eu să înțeleg altfel lucrurile) dulcea noastră limbă, mult iubită și apărată de strămoșii noștri (pe cât de metaforic sună, ăsta-i adevărul) a suferit în ultima perioadă o grea schimbare: ș a devenit sh, tz a luat locul lui ț, ,,ca” de demodat, merge mai bine k ! Ok, recunosc că la un moment dat făceam și eu exces de aceste ,,prescurtări”, dar pe timpul când încă mai stăteam seri întregi pe Cartoon Network (se mai întâmplă și acum, tuturor ni se întâmplă 🙂 ).

 

Mi se pare inadmisibil ca un tânăr de 17-18-19 ani să scrie cu k și tz  asemeni puștanilor ce de abia descoperă Internetul ! La un moment dat, începusem să evit persoanele de genu și sunt sigur că mai există persoane care fac asta !

Sincer, dacă aș putea, aș schimba asta la toți românii noștri. Cât de greu pare, nu este ! Ai nevoie de maxim o săptămână până să faci tranziția de la ,,masina” la ,,mașină” iar după îți va fi atât de ușor !

 

Băieți, dacă vouă vă trimite o fată un mesaj de gen ,,hei kmf, ieshim ?”, așa-i că vă duceți cu ideea că prindeți jackpot-ul, nu ? Normal, deobicei fetele care sunt considerate mai ,,emancipate” fac tranziția asta mai repede iar cele care nu o fac sunt considerate sub standarde -> țintă ușoară !

closedforvacation-alb

,,Limba română este comoara fără cheie” (și fără diacritice)

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Oferta 2015

Evomag a dat startul, click aici CitGrup a dat startul, click aici ABDComputer a dat ...