Home » Articole blog » Transportul public în București

Transportul public în București

Primul obstacol pentru fiecare nou-venit în București este transportul public. Într-adevăr, e comod să te plimbi și cu taxiul, e mult mai rapid și mai simplu, dar cu timpul, student neofit fiind, ,,fondul monetar” se subțiază și o să treci din clasicul Logan galben în tramvaiul uneori prea murdar, metroul prea aglomerat sau autobuzul prea plin de doamne trecute de a 3-a vârstă cu un chef nebun de a povesti ,,ce a mai făcut fiul lor, preotul din satul Cucuieți”.

Ok, ce facem când bugetul nu mai prevede bani de taxi ? Trecem la RATB (Regia Autonomă de Transport București – pentru necunoscători) și la Metrorex (nu știu ce înseamnă, e legat de metrouri) ! Foarte simplu, dom’le, că doar m-oi acomoda eu și cu noile condiții, ce-o fi atât de greu ? Eh, problema de abia acum apare. Cum ajung acolo, cât costă, unde plătesc, la cât vine autobuzul, unde schimb, care-i stația ? (iar lista de întrebări continuă)

 

Hai să începem !

RATB-ul presupune tramvaie sau autobuze (nu cunosc subiectul troleelor). Se eliberează un fel de cartelă magnetică reîncărcabilă în care ai câte călătorii îți permite ție portofelul ! Se încarcă de la ghișeu cu o sumă variabilă (dacă vrei tu să pui 10 lei și 20 de bani, se rezolvă) și se validează de fiecare dată când te urci într-unul din mijloacele de transport menționate mai sus. Prețul unei călătorii este de 1,3 lei iar călătoria este valabilă cât e linia de lungă.

Am rezolvat problema biletelor, dar cum ajung la gară ? Aici încep să apară problemele. Personal, fără un GPS bun, nu m-aș fi descurcat sub nicio formă ! Am luat la început, până să mă prind la ce e bun GPS-ul, destule autobuze în direcții greșite cât să mă facă să învăț până la urmă cel puțin stațiile prin care trec până să ajung să îmi iau o nucă sau trei stafide. Există două modalități prin care poți rezolva această problemă:

1. Planificatorul de rute al RATB-ului, disponibil aici, care pentru mine a fost un fel de mână dumnezeiască

2. Aplicația Transport Urban, disponibilă pentru Android, iOS și mai nou, Windows 8 ! Această aplicație necesită un trafic redus de date pentru a ști cu exactitate în ce autobuz te urci și în ce stație cobori din tramvai, fiind posibilă și planificarea unui traseu nocturn. (În București, noaptea se lasă asupra RATB-ului cu schimbări majore în rândul autobuzelor – se schimbă toate numerele, nu întrebați de ce) Puteți downloada aplicația de aici.

 

Cu timpul o să fii nevoit să îți încalci principiile și din lipsa timpului, o să ai cartela de RATB fără bani, dar trebuie să ajungi urgent într-un loc și atunci te transformi în călător clandestin. Vine controlul, te prinde ! Ce faci ? Voi detalia într-un viitor articol cum să reacționezi și care sunt metodele legale de a avea bilet, chiar dacă acesta nu este într-o formă fizică ! Cât despre Metrorex, altă poveste, dar cu un final fericit ! Alt articol.

 

Nota autorului: aici trebuie modificat, cititorii nu văd asta ! AICI ! AICI ! chiar aici ! ! !

 

testoasa

„Nu contează dacă te duce RATB-ul încet dacă te duce mintea. „

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Oferta 2015

Evomag a dat startul, click aici CitGrup a dat startul, click aici ABDComputer a dat ...