Home » Articole blog » 10 metode de a învăța mai ușor

10 metode de a învăța mai ușor

 

Se apropie sesiunea, iar pentru mulți aceasta nu înseamnă decât o perioadă în care trebuie să se mobilizeze și să învățe cât mai mult, într-un timp cât mai scurt. Ușor de zis, greu de făcut 🙂 De-a lungul timpului, am ajuns la concluzia că nu contează cât înveți ci cum înveți, iar pentru a fi cât mai ușor, am descoperit câteva trucuri.

 

Notă: Ordinea este una aleatorie

1. Caiet de teorie

O metodă învățată din liceu, pe care o folosesc și acum. Un caiet în care să îți sintetizezi toată teoria, toate conceptele sau formulele importante, de care ai nevoie. Acest lucru te ajută când trebuie să aplici teoria în practică. Spre exemplu, la matematică (orice fel de matematică), când trebue să rezolvi un exercițiu, dar nu știi o anumită formulă. Este mult mai ușor să răsfoiești un caiet cât mai sumar, decât să cauți în întreg caietul de notițe.

2. Scheme

Este bine cunoscut faptul că reținem mult mai ușor o schemă decât un text, indiferent de stilul de învățare ce ne caracterizează. Folosește cât mai multe scheme, încearcă să sistematizezi orice concept. Ai nevoie doar de schelet pentru a dezvolta ceea ce se presupune că trebuie să înveți.

3. Pixuri colorate

Încearcă să îți construiești un sistem pe bază de pixuri colorate. Colorează tot ce ți se pare important, vei reține mai ușor. Mai mult, construiește-ți o legendă în funcție de culori. Spre exemplu, roșu îl poți folosi pentru ce este foarte important, verde pentru ce este opțional.

4. Cafeaua

Cafeaua ar trebui să fie cel mai bun prieten al nostru când învățăm. O ceașcă de cafea înainte de a începe te face să crezi în Dumnezeu, pentru că este divină. În primul rând pentru că îți oferă energie, de care avem nevoie, iar în al doilea rând stimulează crearea de sinapse (legături între neuroni) și astfel reținem mai ușor.

5. Somnul este sfânt – înmagazinare

Învățatul presupune somn, atât pentru energie cât și pentru înmagazinare. În timp ce dormim, singura parte activă a corpului este creierul, care procesează ceea ce am asimilat anterior. De aici și partea de adevăr din zicala ,,Decât un deștept obosit, mai bine un prost odihnit”.

6. Pauzele lungi și dese

,,Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese”. Învățatul continuu ne obosește și ne scade din randament. Pauzele sunt sfinte când învățăm, atât pentru a ne odihni creierul, cât și pentru a ne ajuta să nu ne plictisim. Știu, de plictiseală ne lovim cu toții și e greu să scăpăm de ea.

7. Recapitulare

Cantitatea de informație pe care o înmagazinăm își pierde din calitate dacă aceasta nu este actualizată. După fiecare sesiune de învățat, este bine ca la final să recapitulăm, pentru a reîmprospăta cunoștințele.

8. Ambient

Este foarte important ca mediul în care învățăm să ne fie prielnic. Încercați să eliminați factorii care ar putea să vă distragă atenția. Găsiți o încăpere bine aerisită și cât mai goală, fără un decor ce ar putea să ne obosească. De asemenea, este indicat ca încăperea în care vă aflați să fie aerisită constant, pentru oxigenarea creierului. Un alt atuu îl reprezintă mirosul de levănțică în cameră, te relaxează și îți stimulează fiecare simț, făcându-te atent.

9. Muzică în surdină

Personal, nu pot învăța dacă nu am căștile în urechi. Muzica în surdină te ajută să te focusezi pe ceea ce înveți și te relaxează în același timp. Tot muzica te ajută să te izolezi de cei din jur, eliminând alți factori care te-ar putea capta. NU este indicat să asculți muzică ce are versuri, încearcă muzica ambientală sau instrumentală.

10. Izolare

Experiența mi-a demonstrat că întotdeauna când sunt minim 2 persoane care învață, va interveni plictiseala la unul dintre ei și automat îl va deranja și pe celălalt. Pe principiul că ,,dacă eu nu învăț, nu învață nimeni”, căutați să fiți singuri, acest fapt reprezintă un avantaj.

 

Bonus !

Dacă vă faceți un caiet de teorie, cel despre care vorbeam la punctul 1), pe cealaltă parte a caietului (întoarceți caietul efectiv), notați-vă tot ce nu înțelegeți și întrebați. Nu a murit nimeni dacă a întrebat ce nu a știut.

 

Mult succes la învățat ! Dacă aveți alte trucuri, aștept comentariile voastre 🙂

One comment

  1. Salut Bogdan! Știi, sunt și eu în primul an la facultate, însa stau foarte prost la punctul 2.Scheme. Cam cum ar trebui să procedăm în a ne face scheme, pentru că eu unul chiar nu știu să fac, sincer nu știu cum am trecut liceul. Iar in privința cafelei și a somnului, nu crezi că cele două se bat cap în cap. Adică de moment ce vom bea cafea nu prea vom putea dormi. Aștept răspuns! E o onoare să citesc acest site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Oferta 2015

Evomag a dat startul, click aici CitGrup a dat startul, click aici ABDComputer a dat ...